På tide å gå fra storytelling til storymaking

For deg som vil få bedre resultater og høyere MROI er det på tide å slippe storytelling og i stedet omfavne storymaking og storyscaping. De bedriftene som lykkes best med sin digitale markedsføring i dag er de som lar kundene gjøre jobben. Ikke for at de må, men fordi de ikke kan la være.

 

Hva er det som gjør at noen varemerker har vokst så mye de siste årene og hele tiden kan presentere bedre resultater? Svaret ligger sannsynligvis i at de har forstått kundenes dypeste behov og skapt digitale verdener sammen med kundene.

Hvis du ikke er en av dem kan du slutte å være misunnelig, slutte å være bitter på at Facebook og AdWords koster penger – og ta den digitale markedsføringen din på største alvor.

Den handler nemlig bare om kundene dine.
 

Misforståelse nr. 1: Med riktig budskap og stort budsjett vinner du markedet

Det kan ikke bli sagt nok: Bedriftene må droppe fokuset på dem selv og se tilbudet ut fra kunden og hennes opplevelse.

En vanlig misforståelse hos mange av de menneskene vi møter til daglig er at de kan selge mer, bare de spisser budskapet og investerer tilstrekkelig i den digitale markedsføringen. Men det handler ikke aller mest om budsjett og budskap.

Fra enveiskommunikasjon til adferdsjustering

Det handler ikke heller om at man må gå fullstendig vekk fra analog markedsføring. At man bare bytter kanal betyr ikke at man får bedre resultat (selv om det mange ganger er slik). I stedet kan en blanding være det beste for å øke MROI – les gjerne mer om det i det forrige blogginnlegget vårt: Slik måler markedssjefene verdien av investeringene

Hovedproblemet er at man bare pumper ut budskapet. I stedet må du sette deg inn i behov og opplevelse hos de forskjellige målgruppene dine.

Bare gjennom å forstå følelsene deres kan du finne måter å tilby det de trenger og vil ha. Og først når du har forstått dem kan du trekke riktige konklusjoner av oppførselen deres og få en idé om hva neste adferdstrend kommer til å bli.

Med riktig strategi og dyktige strateger trenger du selvsagt ikke en gang å kunne forutse adferden, i og med at vi har verktøy for å justere markedsføringen øyeblikkelig.

Men det krever at du faktisk har forstått hvem varemerket ditt møter og hvorfor de velger å interagere med akkurat deg.

Kundeperspektiv er behovsperspektiv

Dette tar tid og er ikke alltid så trivelig som man kan tro. Grunnene til at kundene foretrekker varemerket ditt fremfor konkurrentenes – eller omvendt – handler oftere om kundene enn om deg, og oftere om deres liv enn om det du vil fortelle.

Å begynne å lage historier som møter kundene i livet deres, som ikke bare innbyr til deltakelse, men som virkelig lar dem skape egne historier om seg selv, i relasjon til varemerket ditt, kan virke omfattende.

Som en kunde en gang sa: «Man er bare en eneste tanke vekk fra et helt annet perspektiv.»
 

Misforståelse nr. 2: Storytelling handler om å fortelle om deg selv

Hva skal man fortelle om da? Det er målet med fortellingen som avgjør hva som fungerer. Du må altså skille mellom den typen storytelling som bygger på en gripende film eller en spennende bok, og en passende avslørende fortelling om et kundemøte eller en fortrolig historie du deler med noen som står deg nær.

Hvis målet er å bygge varemerke og få høyere ROI på markedsføringen din må fortellingen din innby kundene til å lage egne historier.

Å være kunde er å være menneske

Forklaringen er enklere enn den kanskje virker: Vi er alle hovedpersonene i våre egne liv.

Alt vi velger å leve med og alt vi tvinges til å håndtere, som vi kanskje ikke har valgt, er det som former oss som mennesker.

Vi bygger og plukker, sorterer og luker vekk, og kjemper hele tiden for å slippe det vi ikke vil og drømmer om å planlegge det vi ønsker oss.

Skal varemerket ditt være med på din kundes reise i livet må du gjøre mye mer enn å prakke på dem et budskap: du må tilby kunden noe uimotståelig.

Du kan ikke alltid få det du ønsker deg…

Produkter og tjenester er sjelden uimotståelige. Vi vil ha dem eller trenger dem, men vi opplever sjelden at livene våre blir drastisk mye dårligere hvis vi får det ene eller det andre av to likeverdige alternativ.

Hvis de ikke passer veldig bra inn i vår opplevelse av oss selv og det livet vi drømmer om å leve.

Storytelling innenfor markedsføring handler altså ikke om å fortelle om deg selv. Du kan selvfølgelig gjøre det også, men det er først når du tenker Storymaking at du må lage verdener og du kan skalere opp.

Du får det du trenger

Jo mer inkluderende fortellingene er, desto mer kan kundene skape egne fortellinger om seg selv ved hjelp av varemerket deres, og desto større verden bygger dere sammen. Mer som Storymaking og Storyscaping kan dere lese i Storyscaping - stop creating ads and start creating worlds.

Hvordan lar man kundene lage sine egne fortellinger? Hva skal de handle om?

Her kommer store og ganske grunnleggende følelsesregistre inn: til dels de mer positive, som identitet, trygghet, selvfølelse og uavhengighet, og til dels de vi oppfatter som negative: redselen for å ikke strekke til eller redselen for å ta feil beslutning. Å ikke få være med, ikke passe inn eller redselen for at alt skal gå til helvete.

Varemerkets mål møter kundens behov

Mye er vunnet hvis varemerket identifiserer hvilke av disse grunnleggende behovene dere tilgodeser.

Da blir det mye lettere å se varemerket fra kundens behovshorisont, og mye lettere for dere å se hvilke fortellinger dere kan bygge omkring eget varemerke og det landskapet som vokser frem mellom dere og kundene deres – i sosiale medier, på nettstedet eller i det virkelige liv.

Hvilke fortellinger dere skal henge dere fast ved, hvilke verdier dere skal eie og hvordan budskapene deres utformes på smartest mulig måte bygger på hva som er det egentlige målet med akkurat deres varemerkes eksistens på markedet (ut fra deres og kundenes perspektiv) og det kan dere få hjelp med av oss, hvis det er uklart.
 

Analogt og digitalt = et samspill basert på innsikt

Men velg en partner som både kan tilby forståelse for varemerkets potensial og utfordringer, og som kan tilby tolkning av alle tilgjengelige data om deres eksisterende og fremtidige kunder.

Det er viktig at analysen gjøres på riktige touchpoints med kundene ut fra riktige målsettinger og KPI-er, for mye kan komme til å endres når dere får ny innsikt gjennom analyse av data, kunnskap om plattformer og forståelse av den digital adferden.

Første da kan dere dra nytte av all den analoge kunnskapen vi har samlet på sammen, slik som kunnskap om målgruppene og tilbudene deres, USP-er, sterke konsepter og kunsten å skape deltakelse.

Lykke til med den digitale markedsføringen deres!

 

Innlegget er skrevet av Linnéa Gudmundson, copywriter og varemerkestrateg på Resultifys hovedkontor i Malmö. Hvis du vil diskutere mer med oss eller få hjelp til din storytelling kan du ta kontakt med oss eller ringe 67 20 93 21.