[Translate to Norsk:] Marketing Mix Modelling

Bygge nytt nettsted?
Tenk på dette først.

Nettstedet er mange ganger det første kundene dine ser av varemerket ditt. Derfor er det viktig at det gir dem en wow-opplevelse, genererer leads og fungerer optimalt. Mattias Nilsson, CTO og informasjonsarkitekt hos Resultify forklarer hva du bør tenke på når du skal oppdatere nettstedet – eller bygge nytt.

 

Hei Mattias! Du er informasjonsarkitekt. Når der det man kobler inn en som deg?
– Det finnes ofte to scenarioer. Enten blir jeg koblet inn i oppstartsfasen av et nettsideprosjekt, når man skal bestemme hele arkitekturen, eller så blir jeg koblet inn når det egentlig er alt for sent.

– På en vanlig dag lager jeg tekniske kravspesifikasjoner, slukker branner, lager en arkitektur for en kunde, estimerer tid, sikrer at vi bruker den nyeste teknologien til nettsted, og på riktig måte, at vi har riktig kompetanse i våre tekniske team, bistår utviklerne våre, sikrer at kvaliteten er bra nok i leveransene og lager interne verktøy. Jeg er også kontoransvarlig for Resultifys kontor i Ukraina.

Hva bør man tenke på hvis man vil ha en bedre arkitektur på nettstedet eller appen?
– Det er viktig at du får en uavhengig granskning av nettstedet eller appen din. Ellers er det en risiko for at du bygger et korthus, altså en app eller et nettsted som fungerer og ser ut akkurat som det skal – men så fort du prøver å lage innhold som ikke følger malen til punkt og prikke eksploderer det.

– La oss for eksempel si at nettstedet er bygd og fungerer utmerket i alle testfaser. Men når det lanseres og dere for flere besøkere fungerer det dårligere og dårligere. Da er det hardkodet, og det er aldri bra.

– Finn en tredjepart, en teknisk kunnskapsrik person som gransker dine tekniske utfordringer utenfra og som kan finne problemene før de vokser og blir vanskelige å håndtere.

Hva betyr det at et nettsted er «hardkodet»?
– Det finnes to modeller når man bygger noe programmatisk. På den ene siden den dynamiske måten, som sikrer at du kan skalere opp og kan håndtere ulike typer data, og på den andre siden hardkoding, som er et litt stygt ord i bransjen. Hardkodet fungerer når du vil bygge et nettsted bare for ett bestemt scenario og ikke kommer til å behøve å dekke løsninger for flere behov.

 

Forklar bedre.
– OK. Tenk at du bygger en bil. Du skal i alle fall ha et ratt, motor og fire hjul. Hvis du har forsøkt å være kreativ og satt inn et sykkelstyre i stedet for ratt, eller to hjul i stedet for fire – ja, da blir det ingen bil. Informasjonsarkitekter sikrer at du har en ordentlig bra bil, som også lar deg være kreativ ut fra et dynamisk helhetsperspektiv.

Teknologien utvikles kjemperaskt. Hvordan vet man at man følger med og har riktig teknisk kompetanse?
– Det er en utfordring som jeg stadig arbeider med, fordi det er en type arbeid som betyr konstant endring. Men det går: gjennom oppfølgning, opplæring og at jeg prioriterer å holde meg selv oppdatert, og at jeg passer på at det alltid finnes plass for kompetanseutvikling.

Du jobber hos Resultify, som både bygger nettsteder og lager digital markedsføring og kreative konsepter. Hvordan havnet du her?
– Jeg utdannet meg til informasjonsarkitekt i Malmö, hvor Resultifys hovedkontor ligger. Gjennom noen studenter kom jeg i kontakt med Robert Lindh, som lette etter mennesker til webbyrået Pixelant, som i dag er en del av Resultify. Jeg jobbet der i en halv stilling frem mot eksamen.

– Jeg valgte dette fordi jeg liker brede perspektiver og liker at det finnes en helhetlig tankegang gjennom alt, både det visuelle og det tekniske. Jeg føler meg mest fornøyd når jeg kan løse komplekse problemer raskt og spare tid og ressurser for kunden, takket være erfaringen min. Kunden har kanskje et helt team som ikke lykkes med å løse at nettstedet er tregt, og så fikser jeg det på ti minutter – slik at det bare tar noen tusendels sekunder å laste inn siden i stedet for fem sekunder. Da er jeg fornøyd.

Hva ville du ha gjort hvis du ikke ble informasjonsarkitekt?
– Da hadde jeg dratt til sjøs tror jeg. Jeg har alltid vært fascinert av farfaren min, som var kaptein. Jeg vokste opp med historiene hans.

Du ville ikke blitt vanlig arkitekt, en sånn som tenger hus?
– Det tenkte jeg nok på, men det ble ikke noe av, for jeg er en dårlig håndverker.

Hva gjør du om ti år?
– Jeg har en drøm om å lage programvare til skip…

Som en hylles til farfaren din?
– Det kan du si.

Når vet du at du har lykkes med jobben din?
– Hører jeg ingen ting fra kunden vet jeg at alt går bra. Intet nytt er godt nytt.

Skal du oppdatere nettstedet ditt eller er det på tide å lage et nytt et?
Ta kontakt med oss, så kan vi diskutere planene dine og lage et pristilbud. Vi har vunnet priser webdesignet vårt og kan hjelpe med alt fra konsept og design til teknisk utvikling og nettbutikk.